"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.
החשיפה שלפיה עובדי אונר"א השתתפו בטבח גרמה לזעזוע בעולם, ומזכ"ל האו"ם גוטרש אמר שהוא "זועזע מההאשמות". אבל האומנם כולם לא ידעו? הראיות המעידות שאונר"א עוסקת בשיטתיות ובעקביות בליבוי השנאה הטרור והייתה מעורבת עד צוואר בפעילויות טרור הוצגו כבר לפחות מאז 2003 בפני ממשלות העולם והאו"ם
ב-24 באוקטובר הכריז מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרס שטבח ה-7 באוקטובר "לא התרחש בוואקום". "הוא צדק", אומר עורך הדין הלל נוייר, מנכ"ל ארגון United Nations Watch. "ההתקפות בוצעו על ידי פלסטינים שבמשך דורות עברו אינדוקטרינציה לשנאה".
נוייר כתב את הדברים בדו"ח מיוחד שהוא מתכוון להציג מחר (יום ג', ה-30 בינואר) בפני הקונגרס האמריקאי בדיון בוועדת המשנה לבריאות וזכויות אדם גלובליות וארגונים בינלאומיים, שיעסוק בפרשה שהתנפצה השבוע בפרצופו של העולם כולו – החשיפה שלפיה עובדי אונר"א השתתפו ו/או סייעו לחמאס בטבח ה-7 באוקטובר.
הראיות להשתתפות עובדי אונר"א בטבח השבת השחורה הוצגו ביום שישי על ידי ראש אמ"ן בפני שגריר ארצות הברית בישראל ג'ק לו ודיוויד סאת'רפילד, השליח האמריקני לעניינים הומניטריים, כולל שמותיהם ומשרותיהם של עובדי אונר"א וההאשמות נגדם.
על פי מאמר שפורסם אתמול בניו יורק טיימס, מדובר ב-12 עובדים שזהותם אומתה, אשר הואשמו בסיוע לחמאס בביצוע המתקפה הרצחנית או בימים שלאחריה. עשרה מהם תוארו כחברים בחמאס, ולגבי אחד נוסף נמסר כי הוא מזוהה עם הג'יהאד האיסלאמי.
שבעה מהנאשמים שימשו במקביל גם כמורים בבתי הספר של אונר"א, ולימדו מקצועות כמו מתמטיקה וערבית. שניים אחרים עבדו בתפקידים אחרים בבתי הספר, ועוד שלושה תוארו כפקידה, עובדת סוציאלית מנוסייראת ומנהל מחסן באונר"א.
על פי הניו יורק טיימס, ההאשמות המפורטות ביותר בתיק נוגעות ליועץ בית ספר מחאן יונס, שנאשם ביחד עם בנו בחטיפת אחת מבנות הערובה. עובד אחר תואר כמי שהשתתף בטבח באחד הקיבוצים. העובדת הסוציאלית מואשמת בסיוע בהבאת גופת חייל ישראלי לעזה, וכן בחלוקת תחמושת ובתיאום כלי הרכב ביום הפיגוע. זהותו של מנהל המחסן אומתה על ידי הניו יורק טיימס, שכן בפרופיל שלו במדיה החברתיים הוא מתאר את עצמו כעובד אונר"א ומציג תמונה שבה הוא לבוש בבגדי האו"ם.
מהכתבה עולה כי קציני מודיעין ישראלים הצליחו לעקוב אחר תנועותיהם של שישה מהמחבלים בתוך ישראל ב-7 באוקטובר על סמך הטלפונים שלהם; אחרים היו במעקב בעת ביצוע שיחות טלפון בתוך עזה, שבמהלכן, לדברי ישראל, הם דנו במעורבותם במתקפה של חמאס. שלושה נוספים קיבלו הודעות טקסט שהורו להם להתייצב בנקודות איסוף ב-7 באוקטובר, ועובד נוסף קיבל הוראה להביא טילי RPG שאוחסנו בביתו.
בינתיים חשף אתמול אלמוג בוקר (ערוץ 13) כי עובד אונר"א נוסף, מורה באחד מבתי הספר של הארגון בעזה, החזיק בשבי בן ערובה ישראלי. כמו כן, דווח כי עובדי אונר"א שהחזיקו בבני ערובה ישראלים השתמשו במתקני אונר"א כדי להעביר את החטופים ממקום אחד למשנהו.
החשיפה הטרייה הזו גרמה לאפקט דומינו בקהילה הבינלאומית, כאשר בעקבותיה הודיעו מאז יום שישי עוד ועוד מדינות כי הן מזועזעות מהמידע, ואף כי החקירה בנושא נמצאת בעיצומה, הן מקפיאות את המימון שלהן לאונר"א. נכון להיום, הודיעו על הקפאת המימון ארצות הברית, בריטניה, סקוטלנד, קנדה, גרמניה, הולנד, איטליה, פינלנד, שווייץ, אוסטריה, צרפת, אסטוניה, יפן והאיחוד האירופי.
מזכ"ל האום אמר שהוא "זועזע מההאשמות", הודיע כי ארגונו פתח בחקירה נגד העובדים החשודים והבטיח להעניש כל עובד של האו"ם שהיה מעורב בטרור, אך בעיקר נשמע מודאג מהשעיית המימון הבינלאומי לאונר"א.
אבל האומנם העולם, ובפרט האו"ם עצמו, לא ידע?
העובדה שאונר"א, סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין, עוסקת בשיטתיות ובעקביות בחינוך לשנאה לישראל ובליבוי הטרור ואף הייתה מעורבת עד צוואר בפעילויות הטרור של החמאס והג'יהאד האיסלאמי ידועה היטב כבר שנים רבות, והראיות לכך הוצגו הן בפני האו"ם והן בפני ממשלות העולם.
הנה כמה מהמרכזיות שבהן:
בשנת 2003 – ישראל פרסמה מסמך שתיעד פעולות של אונר"א המשמשות ככיסוי לפעולות חבלניות פלסטיניות, כולל הברחת נשק באמבולנסים של האו"ם וקיום פגישות של התנזים במבנים של האו"ם.
ב-11 במאי 2004 – לאחר רצח שישה חיילי צה"ל (הראשון מבין שני פיגועים רצופים ברצועת עזה שבהם התקיפו מחבלי החמאס והג'יהאד האיסלאמי שני נגמ"שים של צה"ל והרגו 11 חיילים) תועד אמבולנס של אונר"א כשהוא מפנה פעילי טרור מאזור הלחימה (לצפייה בווידיאו בקישור כאן). בדיווח של רויטרס צולמו שני אמבולנסים כשהם מגיעים לאזור האירוע, שבו היו חילופי אש בין צה"ל לבין המחבלים. שני מחבלים לבושים במדים נראים כשהם נכנסים לאמבולנס של אונר"א, מלווים מחבל נוסף פצוע שהיה חמוש ולבוש אף הוא במדים.
ב-2008-2009 – על פי מאמר שפורסם על ידי מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית, תחקירים של צה"ל העלו כי לפני ובמהלך מבצע עופרת יצוקה השתמש החמאס באופן עקבי ושיטתי באמבולנסים לצורך העברת פעילים צבאיים ואישים בכירים בין אזורי הקרבות השונים, לעתים תוך הסוואתם לפצועים, ולהובלת רקטות וכלי נשק אחרים. כמו כן, במהלך מבצע "עופרת יצוקה" שימשו אמבולנסים להברחת בכירי חמאס אל מחוץ לרצועת עזה. על פי המאמר, מחמוד עבאס אף תקף את מנהיגי החמאס על כך שהשתמשו באמבולנסים כדי לברוח לסיני במהלך "עופרת יצוקה", בנאום שנשא באוניברסיטה הערבית האמריקאית בג'נין.
ב-2013 – סרטון וידאו שנקרא "מחנה ג'יהאד" הראה מחנות קיץ של אונר"א המסיתים לשנאה לישראל בקרב צעירים פלסטינים. "אנחנו מלמדים את תרבות הנכבה לחניכים", הדגישה נסרין בשאראת, עובדת סוציאלית של אונר"א במחנה בלאטה, בסרטון. "אנחנו מנסים, בימים כמו יום הנכבה, להנציח את הנכבה בבית הספר".
ב-2014 – ב-30 ביולי 2014, במהלך מבצע "צוק איתן", גילו חיילי צה"ל מנהרת טרור שפיר הכניסה שלה היה במרפאה רפואית של אונר"א במזרח חאן יונס. במהלך הפעולה של צה"ל פוצצו מחבלי החמאס 12 מטעני חבלה שהוסתרו בקירות המרפאה והרגו שלושה מהחיילים.
ב-22 ביולי 2014, במהלך המבצע הקרקעי זיהה כוח צה"ל שני מחבלים פלסטינים שנעו באמצעות אמבולנסים. בסרטון וידיאו שפרסם דובר צה"ל נראו המחבלים כשהם נכנסים לאמבולנס ונוסעים משם. צה"ל לא תקף את האמבולנס מחשש לנוסעים אזרחיים אפשריים.
העובדה שאונר"א, סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין, עוסקת בשיטתיות ובעקביות בחינוך לשנאה לישראל ובליבוי הטרור ואף הייתה מעורבת עד צוואר בפעילויות הטרור של החמאס והג'יהאד האיסלאמי ידועה היטב כבר שנים רבות, והראיות לכך הוצגו הן בפני האו"ם והן בפני ממשלות העולם.
יתר על כן, בין הראיות שהצטברו לאורך השנים, ישנן גם עדויות של אנשי אונר"א עצמם. ב-2004 לדוגמה, הודה מנכ"ל אונר"א דאז פיטר האנסן, כי הוא מאמין שישנם פעילי חמאס שמקבלים משכורות מהאו"ם, וטען "אני לא רואה בכך פשע. החמאס הוא ארגון פוליטי, ולא כל חבר בו הוא פעיל צבאי".
בדו"ח שכותרתו "לתקן את אונר"א", שפרסם בינואר 2009 ג'יימס לינדזי, היועץ המשפטי לשעבר של אונר"א, שהוא גם חוקר עבור מכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון, הוא ציין: "אונר"א לא נקטה צעדים כדי לזהות ולדחות מחבלים משורות הסגל שלה או ממקבלי השירות שלה, ולא צעדים כדי למנוע מחברי ארגונים כגון חמאס מלהצטרף אל הצוות שלה. לאונר"א אין שום בדיקות ביטחוניות לפני העסקת עובדים ואינה מפקחת על ההתנהגות מחוץ לזמן העבודה של עובדיה כדי להבטיח תאימות עם החוקים נגד טרור של הארגון".
סקר שערך מכון המחקר IMPACT-se של חומרי לימוד שהופקו על ידי צוות אונר"א בעזה ב-2022, גילה כי הם מכילים "חומר שאינו עומד בסטנדרטים הבינלאומיים ומעודד אלימות, ג'יהאד, אנטישמיות, שנאה וחוסר סובלנות, עם שפה פוליטית גלויה המפרה הן את ערכי האו"ם והן את מדיניות הנייטרליות של אונר"א".
אחד מהאנשים שעוסקים כבר שנים בניטור האנטישמיות וההסתה נגד ישראל והיהודים באונר"א הוא עו"ד הלל נוייר מ-UN Watch. מאז 2015 ועד היום חשף ארגונו למעלה מ-150 דפי פייסבוק של צוות אונר"א המכילים אנטישמיות והסתה לג'יהאד ולטרור, שמהווים הפרה בוטה של הנייטרליות שאמורה לאפיין את האו"ם. "לא מדובר בכמה תפוחים רקובים", הוא אומר.
בדו"ח שפרסם ארגונו בפברואר 2017, שכותרתו "להרעיל ילדים פלסטינים", חשף הארגון ראיות להסתה לטרור ולאנטישמיות בקרב מורי אונר"א בעזה, לבנון, ירדן וסוריה. ראיות אלה כללו פוסטים בדפי הפייסבוק של מורים אשר מכחישים את השואה, מהללים את היטלר ומעודדים את עוקביהם להשתמש בנשק נגד יהודים.
בדו"ח האחרון שלו בנושא מה-10 בינואר השנה, שאותו הוא מתכוון להציג מחר בפני הקונגרס האמריקאי, הוא מפרט כיצד מורים של אונר"א החברים בקבוצת טלגרם שמונה כ-3,000 חברי צוות של הארגון, הריעו וחגגו את טבח ה-7 באוקטובר, שיתפו 249 אלף הודעות, בהן תמונות וקטעי וידיאו של הטבח, והתפללו להצלחת המחבלים ולהשמדת ישראל.
כך לדוגמה, ישראא עבדול כרם מזהר (מנהל בקבוצה, שמספר החוזה שלו באונר"א 30010783) חגג בהתרגשות את הטבח: "אלוהים הוא האלוהים הגדול ביותר. הוא הגדול ביותר", והכריז "תם זמנה של ישראל". וואסים מדאת אבו אל אולה (אף הוא מנהל בקבוצה, שמספר החוזה שלו באונר"א 30026402) קרא "להוציא להורג המתנחל הראשון" - והתפלל להצלחת המחבלים. סאפאא מוחמד אל נג'אר (מנהלת בקבוצה, חוזה של אונר"א מספר 30026166) שיבחה את "הלוחמים הקדושים" של החמאס. הודעות נוספות שנשלחו היו "הו אלוהים, קרע אותם לגזרים"; "תהרגו אותם אחד אחד"; "אל תשאירו אף אחד מהם מאחור".
לדברי נוייר, גוטרש מיתמם כשהוא טוען שהוא "נחרד", שכן ארגונו חשף את הדו"ח על קבוצת הטלגרם של אונר"א כבר ב-10 בינואר, והחשיפה דווחה ברחבי העולם, כך שלא ייתכן שמשרדו של מזכ"ל האו"ם לא ידע אודותיו. "במקום לקחת אחריות על העובדה שאונר"א מעסיקה באופן שיטתי מורים שחוגגים את רצח היהודים, התגובה הראשונה של הדובר של מר גוטרש הייתה להכפיש את הארגון שלי – על כך שערך את המעקב שהאו"ם עצמו אינו מצליח לעשות", כתב נוייר.
ישראל לוחצת כבר שנים לסגור את אונר"א, אך עד כה נחלה כישלון. בינואר 2018 קיצץ ממשל טראמפ משמעותית את המימון לאונר"א. ואולם, ביוני 2023, ארבעה חודשים לפני הטבח שביצע החמאס, חידש ממשל ביידן את התחייבות ארצות הברית לתמוך באונר"א, זאת, למרות טענות ישראל על הסתה בבתי הספר של אונר"א, העסקת פעילי טרור והנצחת הבעיה של הפליטות הפלסטינית. הממשל הודיע כי יתרום 153.7 מיליון דולר לארגון, אם כי התנה זאת בכך שאונר"א ינקוט בכל האמצעים האפשריים כדי להבטיח ששום חלק מהתרומה לא יועבר לפעילות טרור.
האבסורד הבלתי נתפס בפרשה הוא שהאו"ם – אותו ארגון שבית הדין שלו, בית הדין הבינלאומי בהאג, שפט את ישראל במשפט ראווה בחשד לכאורה לביצוע רצח עם – משתף פעולה עם החמאס, ארגון שמכריז בגלוי ובפה מלא שמטרתו לחסל את מדינת ישראל, בביצוע פעולות טרור ואף בטבח המחריד ביותר בתולדות ישראל. יתירה מכך, עדויות של אונר"א עצמה שימשו במשפט כחיזוק לטענות נגד ישראל.
נוייר מצטט בדבריו לקונגרס את דבריו של שר החוץ השוויצרי איגנציו קסיס מ-2018: "אונר"א הפכה לחלק מהבעיה. היא מספקת את התחמושת להמשך הסכסוך. על ידי תמיכה באונר"א, אנו שומרים על הסכסוך בחיים. זה היגיון מעוות".
"אם לארצות הברית ולממשלות אחרות שמממנות את אונר"א באמת חשוב לעזור לפלסטינים ולישראלים, הגיע הזמן לשים קץ להיגיון המעוות הזה", כתב נוייר.
"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.
תגובות לכתבה זו יועברו לאישור לפני פרסום. אנא השתמשו בשפה מכבדת ואם מצאתם טעות, אנא צרפו נימוק ענייני וקישור למקור הטענה.
"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.