בואו להשפיע עוד היום

"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.

לתמיכה או הוראת קבע

מהלך דרמטי: קנדי מסלק את כל חברי ועדת החיסונים של ה־CDC

| 974 צפיות
| 974 צפיות

שר הבריאות האמריקאי פיטר את כל חברי הוועדה הייעוצית לחיסונים – מהלך שמבקריו מציגים כ"פוליטי", אך תומכיו רואים בו תיקון מתבקש לניגודי עניינים ותלות בתעשייה. מאחורי הקלעים: כבר נבנית ועדה חלופית עצמאית ובלתי תלויה – עם קריטריונים חדשים ושקיפות מלאה.

| Yaffa Shir-Raz | רפואה ומדע

אתמול (ה־9 ביוני) הדיח שר הבריאות והרווחה של ארצות הברית רוברט קנדי ג’וניור את כל 17 חברי הוועדה הייעוצית לחיסונים (ACIP) של המרכז לבקרת מחלות (CDC). מדובר בוועדה שאמונה על קביעת מדיניות החיסונים הפדרלית – כולל אילו חיסונים ייכנסו ללוח חיסוני החובה ומתי.

על פי ההודעה הרשמית, ההחלטה נועדה להבטיח עצמאות רגולטורית, למנוע ניגודי עניינים, ולחזק את אמון הציבור במדיניות הבריאות. גורמים המקורבים לתהליך מסרו כי ההדחה לא בוצעה כצעד תגובתי, אלא כחלק ממהלך אסטרטגי שגובש מראש – כולל תשתית לוועדה חלופית.

צעד ניקוי יסודי הכרחי לשיקום אמון הציבור במדע החיסונים

"צעד ניקוי יסודי הכרחי לשיקום אמון הציבור במדע החיסונים", כתב קנדי בטור דעה שפרסם ב־Wall Street Journal, והוסיף:
"חברי הוועדה החדשים של ACIP יתעדפו את בריאות הציבור ואת הרפואה מבוססת הראיות. הוועדה לא תשמש עוד כחותמת גומי לאג'נדות רווח של התעשייה."

לטענת קנדי, במשך שנים רבות הפכה ועדת ACIP לגוף שמאשר מדיניות חיסונים תחת השפעה ישירה או עקיפה של תעשיית התרופות. חלק מחבריה קיבלו ייעוץ בתשלום, מימנו מחקרים ממקורות תעשייתיים או היו מעורבים בפיתוח מוצרים שהגיעו לאישור דרך אותה ועדה.

הביקורת הזו זכתה לגיבוי גם בעבר – ביניהם בדו"ח של מבקר המדינה הפדרלי משנת 2000. אך למרות זאת, לא הוקמה מערכת שקופה לניהול ניגודי העניינים – והוועדה המשיכה לפעול במבנה שמבקריה רואים בו "רגולציה עצמית מטעם בעלי עניין".

הקריטריונים החדשים: מודל רגולטורי חלופי

הוועדה החדשה שקנדי מקים שונה מהותית בהרכבה ובמנגנוני הפעולה הצפויים לה. כבר עתה ידוע כי הקריטריונים כוללים:

  • היעדר מוחלט של קשרים מסחריים עם יצרני חיסונים.

  • רקע מוכח במדע, רפואה, אפידמיולוגיה, אתיקה או בריאות הציבור.

  • נכונות להשתתפות בדיונים פתוחים, פומביים ומבוססי שקיפות.

  • גיוון מחשבתי: לצד מומחי בריאות מוסדיים, ייכללו גם חוקרים ביקורתיים וקלינאים מהשטח.

בעוד שבמבנה הישן, חלק מחברי הוועדה שימשו לסירוגין גם כיועצים לתעשייה וגם כמצביעים על חיסון – במבנה החדש אמור להיווצר חיץ ברור בין שיקול רפואי מקצועי לבין אינטרס מסחרי.

 

תגובות: בין התנגדות לשתיקה

כצפוי, המהלך עורר התנגדות מצד דמויות בולטות בממסד הרפואי. עם זאת, בולטת גם שתיקתם של גופים מוסדיים חשובים – כולל האיגוד האפידמיולוגי האמריקאי, ארגונים בינלאומיים כגון WHO, ואף איגודים מקצועיים שפעלו בעבר באופן אקטיבי נגד רפורמות במדיניות חיסונים.

שתיקה זו יכולה להתפרש בכמה דרכים: חשש ממעורבות פוליטית, בלבול לגבי מהות המהלך, או חוסר נוחות אל מול הצגת העובדות שנחשפו. היעדר ההתייחסות מצד גופים שבדרך כלל מגיבים במהירות בולט במיוחד.

 

האם מדובר בשינוי עומק – או בתחילתו של מודל חדש?

כדי להבין את משמעות המהלך, יש לבחון אותו כחלק ממדיניות רחבה יותר.
תחת קנדי, כבר בוטלה ההמלצה לחיסוני קורונה בקרב ילדים ונשים הרות, ההנחיות הותאמו לפי רמות סיכון ולא לפי מדיניות גורפת, ונפתחו צוותים עצמאיים לחקירת תופעות לוואי שנשמטו מתיעוד רשמי.

שינוי המדיניות אינו רק טכני – הוא עוסק בשאלה גדולה יותר: האם רגולציה על חיסונים תישאר מנוהלת בידי גופים שמקושרים כלכלית לתעשייה, או שתפוקח על ידי מערך שקוף, עצמאי וחף מאינטרסים?

 

הקרב על הלגיטימציה: מי מתנגד – ומדוע?

בין המתנגדים הבולטים לצעד נמנים ד"ר פול אופיט וד"ר אנתוני פאוצ'י. אופיט, שקרא למהלך “פוליטי ומסוכן”, הוא שותף בפיתוח חיסון מסחרי לילדים - חיסון הרוטה, שמכניס מיליוני דולרים לשנה, ומקבל עליו תמלוגים דרך חברת ביוטק פרטית. פאוצ'י, שהתבטא נגד "קריסת המומחיות", מצוי במקביל תחת חקירה של ועדת Homeland Security בקונגרס – בנוגע למידע שלא נחשף סביב מימון מעבדות וירולוגיה בסין ולטיפול במידע ציבורי בתקופת הקורונה.

שאלת הלגיטימיות של ההתנגדות אינה שולית: כשהביקורת מגיעה מאנשים שממוקמים בעצמם בצמתים של עוצמה ומימון, יש לבחון גם את הקשרים – ולא רק את ההצהרות.

 

השתקפות ישראלית: האם משרד הבריאות יגבש מדיניות עצמאית?

עד כה, משרד הבריאות הישראלי נצמד לרוב להמלצות ה־CDC ולוועדת החיסונים שלו – לעיתים בלי לבצע הערכה נפרדת. השאלה כעת היא האם ישנה כיוון, ימתין לוועדה החדשה או ימשיך להסתמך על המלצות של גוף שבכיריו פוטרו בשל ניגודי עניינים.

זו אינה שאלה טכנית – אלא מבחן של מדיניות ציבורית עצמאית: האם ישראל תדרוש שקיפות גם ממקורות ההמלצה שלה, או שתמשיך לאמץ החלטות מתוך אינרציה?

המהלך של קנדי, שמעורר ויכוח תקשורתי ופוליטי עז, עשוי להתברר כרגע מפתח בעיצוב מחדש של הרגולציה על חיסונים.
אם אכן תוקם ועדה עצמאית, מגוונת, וללא זיקות תעשייתיות – זה יהיה לא רק תיקון מבני, אלא הצהרת כוונות מערכתית: רגולציה ציבורית לא אמורה לפעול בשירות התעשייה, אלא תחת פיקוח ציבורי.

השלב הבא – בידי הציבור, התקשורת והרופאים עצמם.


בואו להשפיע עוד היום

"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.

לתמיכה או הוראת קבע

תגובות לכתבה זו יועברו לאישור לפני פרסום. אנא השתמשו בשפה מכבדת ואם מצאתם טעות, אנא צרפו נימוק ענייני וקישור למקור הטענה.

5000 תוים נשארו


תמרה ליברמן
סנונית חשובה מאד!
מי ייתן וזה יהיה צעד ראשון מיני רבים כדי לנתק את הקשר החולני בין הביג פארמה ותעשיית החיסונים
0
עוקב
תגובת בית חולים אסותא אשדוד
תראו את התגובה של אסותא אשדוד, הם יצאו נגד קנדי וכל ממשל טראמפ.
0

מהפך במדיניות: הממשל האמריקאי מבטל חוזה של מאות מיליונים עם מודרנה – ומאותת על בלימת חיסוני ה-mRNA

אחרי שנים של תמיכה כמעט בלתי מסויגת: מחלקת הבריאות האמריקאית ביטלה חוזה של 766 מיליון דולר עם מודרנה לפיתוח חיסון mRNA לשפעת העופות – סימן ראשון לשינוי במדיניות הפדרלית כלפי טכנולוגיית ה-mRNA

הדיו טרם יבש על הטיוטה של 'אמנת המגיפות' – וה-WHO כבר גינה את ישראל: תזכורת מיידית לסכנה הטמונה בה

בשני השבוע – במה שהוגדר על ידי מבקרים רבים כמחטף ביורוקרטי – אומצה הטיוטה של 'אמנת המגפות' של ארגון הבריאות העולמי ברוב של 124 מדינות. כבר למחרת, באותו כינוס עצמו, קיבלה ישראל המחשה לאיום הטמון בה: הארגון אישר החלטת גינוי חריפה נגדה, שנוסחה על ידי הקבוצה הערבית. כעת נותרה למדינות כשנה בלבד להכריע אם לאמץ את האמנה. עבור ישראל, המשמעות עלולה להיות אובדן העצמאות המדינית בזירה גלובלית עוינת

מי מבקר את המבקרים: כשל אתי חמור בתהליך השיפוט של כתב עת רפואי מוביל

| יעקב אופיר ויפה שיר-רז | רפואה ומדע

מה שהתחיל כמכתב ביקורת סטנדרטי לעורך של כתב עת רפואי מוביל, הפך לאחת הפגיעות האתיות החמורות ביותר שבהן נתקלנו - פגיעה שמערערת על מהימנות מנגנון הפיקוח המרכזי של השיח הרפואי-מדעי

בצו נשיאותי: טראמפ מוציא את ארה"ב מארגון הבריאות העולמי

הצו מורה למזכיר המדינה האמריקאי לעצור העברת כספים, תמיכה ומשאבים ל-WHO ולהפסיק את המו"מ על אמנת המגיפה של ה-WHO. כבר לפני ארבעה ימים השיק הארגון פנייה בהולה ל'השלמת הכנסה' של 1.5 מיליארד דולר - ה'חור בתקציב' שיוצרת פרישת ארה"ב, שמעמיד בסימן שאלה את יכולתו של הארגון לפעול

האם חיסוני הקורונה באמת הפחיתו הפרעות פסיכיאטריות?

| יעקב אופיר ויפה שיר-רז | רפואה ומדע

מחקר תצפיתי שפורסם ב-JAMA Psychiatry טוען שמחלת הקורונה מגבירה את הסיכון ללקות בהפרעות פסיכיאטריות, וכי חיסוני הקורונה עשויים להפחית את ההשלכות הפסיכיאטריות מקורונה. אך האומנם מסקנה זו נתמכת בשיטת המחקר או בממצאיו? במאמר תגובה שהתקבל לפרסום אף הוא ב-JAMA Psychiatry אנו מצביעים על בעיות במתודולוגיה ובממצאים שמערערות על המסקנה הזו - מסקנה שאף עלולה להטעות את הרופאים והציבור בהתחשב במחקרים חדשים המצביעים דווקא על נזקים פסיכיאטריים בעקבות החיסון

הפרעת קשב היא לא מחלה וריטלין הוא לא תרופה

הספר "הפרעת קשב היא לא מחלה וריטלין היא לא תרופה" הוא עבודה מדעית-בלשית יוצאת דופן, שבוחנת ביסודיות ומרסקת לרסיסים אחת לאחת את כל הנחות היסוד שעל בסיסן נרקמה האגדה המודרנית שלפיה ADHD היא מחלה, והסמים הממריצים שניתנים לעשרות מיליוני ילדים בעולם, הדומים לקוקאין בהרכבם הכימי ובהשפעתם על התודעה – הם תרופות

בואו להשפיע עוד היום

"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.

לתמיכה או הוראת קבע

אולי יעניין אותך גם...