בזמן שבישראל, מערכת הבריאות מנהלת מלחמת חורמה נגד הצוותים הרפואיים הלא מחוסנים, בעולם מתחילים לעשות סיבוב פרסה. בארצות הברית, איטליה וצ'כיה בתי חולים גדולים מבקשים מרופאים ואחיות לא מחוסנים לחזור. "מספיק, איננו יכולים יותר. אנחנו מותשים", אמר לפני כמה ימים ד"ר ג'יאמפרו ארוסיה, מנהל בית החולים הראשי בפדובה
בזמן שבישראל, בתי חולים וקופות החולים מנהלים מלחמת חורמה נגד אנשי צוות רפואי שלא התחסנו לקורונה, ולאחרונה יותר ויותר רופאים ואחיות, כולל כאלו שהם מנועי חיסון בעקבות תופעות לוואי חמורות למנות קודמות, מדווחים על התעמרות ממש מצד מעסיקיהם, מתברר שבארה"ב ובמדינות נוספות, בתי חולים גדולים מתחילים לעשות סיבוב פרסה ומבקשים מהצוותים הרפואיים הלא מחוסנים לחזור לעבודה, גם בלי חיסון. זאת, לאחר שהשלכות הכפייה, בדמות נטישה רבתי של צוותים רפואיים, הולכות ומתבררות, ומאיימות לפגוע אנושות ביכולתם לפעול.
בארצות הברית, כמה מהמערכים של בתי החולים הגדולים ביטלו את מנדט החיסונים לצוותים הרפואיים לאחר ששופט פדרלי בלואיזיאנה קבע בנובמבר שלמרכזים לשירותי רפואה ולמדיקייד אין סמכות לחייב את הצוותים להתחסן, וחסם בכך זמנית את הצו הנשיאותי של ממשל ביידן, שהשפיע על כ-10 מיליון עובדים.
אבל ההחלטה של בית המשפט איננה הסיבה היחידה, שכן מתברר שניסיונות כפייה לחוד והמצב בשטח לחוד – וכשהצוותים הרפואיים פשוט הצביעו ברגליים ורבים מהם לא התחסנו, בתי החולים מצאו את עצמם במצוקת כוח אדם שהלכה והחמירה. למעשה, מנדט החיסונים העמיד את בתי החולים בפני בעיה עצומה, שכן כבר לפני המגיפה נאבקו רבים מהם למצוא צוותי אחיות ורופאים.
איגוד בתי החולים האמריקאי מעריך ש-42% מבתי החולים בארה"ב – כ-2,640 בתי חולים – הנהיגו מדיניות המחייבת את עובדיהם להתחסן כנגד קורונה. אלא שהמדיניות הזו התבררה כגול עצמי. על פי נתוני ה-CDC מסקר בקרב למעלה מאלפיים בתי חולים בארצות הברית, 30% מהעובדים בהם לא התחסנו.
"אינני חושב שהחיוב להתחסן היה מועיל, ואני חושב שבית המשפט בלואיזיאנה עשה שירות לכולם", אמר אלן לוין, מנכ"ל Ballad Health, מערך בתי חולים המנהל 21 בתי חולים בטנסי ווירג'יניה, בראיון לוול סטריט ג'ורנל לפני כשבוע.
מרפאת קליבלנד, שבבעלותה 19 בתי חולים באוהיו ובפלורידה וכ-65 אלף עובדים בארצות הברית, וענקית בתי החולים ביוטה, Intermountain Healthcare, הודיעו אף הן כי ישעו את מנדט החיסונים בעקבות פעולות בתי המשפט. חלק מבתי החולים אמרו שיוסיפו במקום החיסונים אמצעי בטיחות אחרים, כמו בדיקות תקופתיות לעובדים לא מחוסנים המטפלים בחולים.
הצוותים הרפואיים מותשים
זה קורה לא רק בארצות הברית. "מספיק, איננו יכולים יותר", אמר לפני כמה ימים ד"ר ג'יאמפרו ארוסיה, מנהל בית החולים הראשי בפדובה. "אנחנו מותשים. הניחו לעמיתינו לחזור למחלקות ללא חיסונים".
לדבריו, עוד לפני משבר הקורונה סבלו בתי החולים באיטליה ממחסור בכוח אדם, והמגיפה החריפה את המחסור עוד יותר, כאשר בתי החולים נאלצו לדחות מאות רופאים ואחיות. "יש לשנות את הכללים המסלקים צוותי בריאות לא מחוסנים", הוא אמר. "למתמחים אין ניסיון כמו לרופא עם שנים של מקצועיות מאחוריו, במיוחד בתחומים קריטיים. כבר מזמן שכחנו מהחגים שלנו, אבל בעיקר, הדרך הזו מובילה לעלייה בסיכון הקליני לחולים". לדבריו, הפתרון היחיד הוא להחזיר את הרופאים והאחיות הלא מחוסנים ולאפשר להם להיבדק במקום החיסון כדי שיוכלו להמשיך לעבוד – מה שממילא נדרש גם מהצוותים המחוסנים.
"מספיק, איננו יכולים יותר", אמר לפני כמה ימים ד"ר ג'יאמפרו ארוסיה, מנהל בית החולים הראשי בפדובה. "אנחנו מותשים. הניחו לעמיתינו לחזור למחלקות ללא חיסונים".
המצב דומה גם בצ'כיה, שבה רופאים ואחיות נוטשים את בתי החולים. כתוצאה מכך, חלק מהמנהלים של בתי החולים הגדולים מתנגדים לכפות חיסונים על עובדיהם. כך למשל, ד"ר רומן האבליק, ראש בית החולים האוניברסיטאי אולומוץ, הודיע לפני יומיים שהוא אינו מוכן לכפות חיסונים על העובדים. לדבריו, חלק מהצוותים שלא התחסנו כבר חלו בקורונה, ובכל מקרה, "הם חופשיים להחליט בעצמם".