בואו להשפיע עוד היום

"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.

לתמיכה או הוראת קבע

פרופ' רצף לוי בניתוח נתוני נתב"ג: הבוסטר לא יעיל כמו שמספרים לנו

| 9439 צפיות
| 9439 צפיות

בתגובה לפרסום המחקר, שמראה שלבוסטר אין למעשה כל הצדקה אפידמיולוגית, משרד הבריאות, שכבר נתפס "על חם" בשכתוב היסטוריית הנתונים בדשבורד, הסיר הפעם לחלוטין את הנתונים הרלוונטיים וחסם כל אפשרות למחקר עצמאי

| יריב המר | רפואה ומדע

בתחילת אוקטובר פרסמו פרופ' רצף לוי ופרופ' שושי אלטוביה, בשיתוף עם עוז קורן, מאמר שהצביע על כך שיעילות הבוסטר במניעת הדבקה קטנה בהרבה מזו שנמצאה במחקר שפורסם בספטמבר בכתב העת New England Journal of Medicie, בהובלת ד"ר שרון אלרעי-פרייס. כזכור, ממצאי המחקר, שאותם הציגה ד"ר אלרעי-פרייס בפני ה-FDA, הראו שהבוסטר מקטין פי 11.3 את הסיכון להידבקות בקורונה. ואולם המחקר של פרופ' לוי, פרופ' אלטוביה ועוז קורן הראה שהיעילות עומדת על 1.6 בלבד. כפי שפורסם בתחקיר "חדשות זמן אמת", בתוך 24 שעות מפרסום המסמך ובו הממצא הדרמטי הזה על ידי החוקרים, שוכתבה היסטוריית הנתונים הרלוונטיים בלוח הבקרה של משרד הבריאות, תוך שינוי גורף, חודשים אחורנית, של הנתונים היומיים בנוגע לשיעורי הבדיקות החיוביות של מחוסנים ולא מחוסנים. למעשה, התברר שמשרד הבריאות שינה את הנתונים באופן רטרואקטיבי שלוש פעמים. משרד הבריאות טרם נענה לבקשות לפרסום נתוני האמת של נכנסי נתב"ג, שהוגשו באותה תקופה.

לדברי החוקרים, המחקר בהובלת אלרעי-פרייס לוקה בבעיה מתודולוגית שגרמה להטיה חמורה – אנשים שלא קיבלו את הבוסטר נבדקים הרבה יותר לעומת אלו שקיבלו את הבוסטר. במטרה לנטרל את ההטיה ולבדוק באופן אובייקטיבי יותר את יעילות הבוסטר והתו הירוק במניעת הידבקות, הם בחרו לנתח נתונים אודות קבוצה שבה מאה אחוז מהאנשים נבדקים, הן המחוסנים והן הלא מחוסנים – נתוני הנכנסים לנתב"ג.

הנתונים נלקחו מלוח הבקרה (דשבורד) של משרד הבריאות, שמכיל פירוט אודות הנכנסים לנתב"ג על פי כמות הבדיקות וכמות המאומתים, ולפי פילוח של סטטוס ההתחסנות – עובדה שהופכת אותם למעשה לנתונים הטובים ביותר שקיימים. מלבד נתב"ג, משרד הבריאות אינו מספק נתונים לגבי בדיקות לפי סטטוס ההתחסנות, כך שלא ניתן לדעת מהו תמהיל הבדיקות והמאומתים הכללי לפי סטטוס ההתחסנות. ראוי לציין שמכיוון שכל הנכנסים לישראל עוברים בדיקת PCR לפני טיסתם לארץ, הסיכוי שלהם לצאת חיוביים בנתב"ג נמוך משמעותית מזה של כלל האוכלוסייה, ולכן אחוזי החיוביים אכן קטנים יותר.

כבר בחודש אוקטובר ניתן היה לראות דעיכה ביעילות של מדיניות התו הירוק. לאור זאת, החליטו פרופ' רצף לוי ועוז קורן להמשיך לנתח את הנתונים ולכתוב מאמר המשך. למטרה זו נספרו כמות הנבדקים וכמות המאומתים עבור המחוסנים והלא מחוסנים שנכנסו לנתב"ג במהלך תקופה של שלושה חודשים, החל מה-1 באוגוסט, מועד תחילת הבוסטר, ועד ל-30 באוקטובר. 

 

יעילות הבוסטר רחוקה מאוד מטענות משרד הבריאות

מהממצאים, שפורסמו בשרת הטרום פרסום SSRN עולה שבחודש אוגוסט – 0.65% מהבדיקות בקרב הלא מחוסנים היו חיוביות, לעומת 1.59% בקרב המחוסנים – דהיינו, יעילות שלילית של 146.46%-. במלים אחרות, המשמעות היא שאילו היינו בודקים את אותו מספר של מחוסנים ובלתי מחוסנים, אזי על כל מאומת בלתי מחוסן חיובי, היו 2.5 מאומתים מחוסנים.

בספטמבר ובאוקטובר המגמה התהפכה, כאשר בספטמבר, 2.03% מהבדיקות בקרב הלא מחוסנים היו חיוביות, לעומת 0.59% בקרב המחוסנים – כלומר, יעילות של 71%. באוקטובר, 0.44% מהבדיקות בקרב הלא מחוסנים היו חיוביות, לעומת 0.16% במחוסנים - יעילות של 62.43%.

ממצאי הניתוח מראים שבחישוב כולל, על פני כל שלושת החודשים – ההגנה שסיפק הבוסטר הייתה כ-35%. בקרב הבלתי מחוסנים – 0.98% מהבדיקות היו חיוביות, ואילו בקרב המחוסנים – 0.63%. במלים אחרות, על כל שלושה מאומתים בלתי מחוסנים היו שני מאומתים מחוסנים בערך.

הציפייה ליעילות של כ-91% העולה ממחקרם של ד"ר אלרעי-פרייס ועמיתיה ב-NEJM מתנפצת אפוא כאשר בוחנים את נתוני נתב"ג, שהצביעו כאמור על הפחתה יחסית של 35% בלבד. ניתן אף לראות שבחודש הראשון למתן הבוסטר, החודש שבו ההיענות לחיסון היתה הגבוהה ביותר, היעילות היתה שלילית ועל כל מאומת לא מחוסן היו פי 2.5 מאומתים מחוסנים - כלומר החשיפה לנגיף בחודש הראשון לאחר הבוסטר מסכנת את המתחסנים, זאת עפ"י נתוני נתב"ג. בספטמבר ואוקטובר כאמור המגמה התהפכה, כאשר יש דעיכה הדרגתית מחודש לחודש. בתחילת נובמבר התחלנו לראות דעיכה נוספת ביעילות הבוסטר לכיוון ה-50% (כלומר על כל מחוסן יש 2 לא מחוסנים שנדבקים).

נתוני נתבג

"הנתונים מדגישים את הבעייתיות הרבה בהערכות האופטימיות של משרד הבריאות לגבי יעילות החיסונים במניעת הדבקות, הערכות שכבר נכשלו בעבר לגבי שני החיסונים הראשונים", אומר פרופ' לוי. "חבל שמשרד הבריאות עדיין לא מכיר בעובדה שתפקיד החיסונים הוא להגן על אוכלוסיות סיכון מפני מחלה קשה, והם לא ימנעו הדבקות או התפשטות של הנגיף. בפרט, למדיניות התו הירוק אין הצדקה אפידמיולוגית, והיא אף עלולה להעמיד אנשים פגיעים בסיכון. מדיניות זו ראוי שתבוטל לאלתר, ויפה שעה אחת קודם!".

 

משרד הבריאות הסיר את הנתונים

תוצאות אלה רחוקות מאד מטענות משרד הבריאות המקוריות, שלפיהן יעילות הבוסטר במניעת הדבקה גבוהה מאוד, וכי הוא מקטין פי 11.3 את הסיכון להידבקות בקורונה. על הרקע הזה, קשה להיות מופתעים מההכרזה של מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש אתמול (15 בנובמבר), שבתוך חודש-חודשיים ישקלו לתת בוסטר נוסף, אפילו אם לא נראה התפרצות נוספת.

למעשה, ממצאים אלה מעמידים בסימן שאלה את כל מדיניות התו הירוק. נראה שבחודש הראשון התו הירוק מסוכן למחוסנים שנדבקים ומדביקים יותר, ואילו בחודשים שלאחר מכן הבוסטר בקושי מונע הדבקה, בוודאי שלא לאורך זמן. נזכיר כי בהקלטת וידיאו של שיחה בין שר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת הפנים איילת שקד שהושמעה על ידי חדשות ערוץ 12 בספטמבר – שיחה שהתקיימה כאשר השניים חשבו שהמיקרופונים סגורים, הודה השר הורוביץ שמטרת התו הירוק היא לעודד התחסנות בבוסטר, ולא משיקולים אפידמיולוגיים.

אלא שבאופן מפתיע, ימים ספורים לאחר פרסום המחקר של פרופ' רצף, פרופ' אלטוביה וקורן, החליט משרד הבריאות משום מה לערוך שינוי בלוח הבקרה ולשנות את האופן שבו מוצגים נתוני נתב"ג. הפעם, במקום לתקן את הנתונים רטרואקטיבית כפי שנעשה בפעם הקודמת - הנתונים הוסרו לחלוטין לחלוטין.

במקום הפילוח של הנכנסים לנתב"ג לפי סטטוס ההתחסנות, מוצג כעת פילוח של נכנסים אזרחי ישראל מול תיירים נכנסים. בתקופה שבה בקושי יש תיירות נכנסת לישראל, בחירת משרד הבריאות לספק חתך לא מעניין שכזה היא יותר ממפתיעה. מה שבטוח הוא שהצעד הזה גרם לכך שחוקרים עצמאיים לא יוכלו יותר לחשב מעתה את יעילות החיסונים כפי שמשתקפת מנתוני נתב"ג. גם האפשרות הזו נחסמה על ידי משרד הבריאות.

WhatsApp Image 2021 11 17 at 15.47.08
לפני השינוי: הדשבורד הציג את פילוח הישראלים השבים מחו"ל לפי פילוח מאומתים/לא מאומתים
 
 
WhatsApp Image 2021 11 17 at 16.14.33
אחרי השינוי: הדשבורד מציג אריח של נכנסים לישראל בפילוח של ישראלים מול זרים

בקשה לתגובה הועברה למטה ההסברה לקורונה הפועל מטעם משרד הבריאות, אך עד למועד פרסום הכתבה לא התקבלה תגובה.


בואו להשפיע עוד היום

"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.

לתמיכה או הוראת קבע

תגובות לכתבה זו יועברו לאישור לפני פרסום. אנא השתמשו בשפה מכבדת ואם מצאתם טעות, אנא צרפו נימוק ענייני וקישור למקור הטענה.

5000 תוים נשארו


גיא
הבעיה האמיתית
הבעיה האמיתית היא - מי יעמיד את משרד הבריאות במקומו?
9
צבי
שקרים בכל מקום
הם עובדים קשה שם במשרד החוסר בריאות לעצב את הנתונים לושפץ לתחמן ולשקר- ממש משרה מלאה עם שעות נוספות
13
טב
בדיקות
יתרה מזאת - משרד הבריאות כותב כי נתוני מאומתים מחול הם למי שנמצא מאומת תוך 10 ימים מכניסות לארץ.
אלא שרק לא מחוסנים נבדקים בתוך עשרה ימים ואילו מחוסנים "בתוקף" נבדקים רק בנתב"ג. עוד עיוות של הנתונים.

12
יבגני
התאמת הנתונים וניסיון לנרמל הכל לכדי חוסר משמעות
התאמת הנתונים וניסיון לנרמל הכל לכדי חוסר משמעות, זאת העבודה של אנשי משרד הבריאות כדי לבלבל ולטשטש כל בדל של אמת בהבנת התרוה של החיסונים.
וגם בהבנת הנגיף והמחלה.
חבל שמשרד הבריאות נוקט בצעדים של נירמולים והתעיה.

12
אלון
עכשיו הם טוענים שהוא רק מונע תחלואה קשה
אז למה הם רצים לחסן ילדים?
9

בצו נשיאותי: טראמפ מוציא את ארה"ב מארגון הבריאות העולמי

הצו מורה למזכיר המדינה האמריקאי לעצור העברת כספים, תמיכה ומשאבים ל-WHO ולהפסיק את המו"מ על אמנת המגיפה של ה-WHO. כבר לפני ארבעה ימים השיק הארגון פנייה בהולה ל'השלמת הכנסה' של 1.5 מיליארד דולר - ה'חור בתקציב' שיוצרת פרישת ארה"ב, שמעמיד בסימן שאלה את יכולתו של הארגון לפעול

האם חיסוני הקורונה באמת הפחיתו הפרעות פסיכיאטריות?

| יעקב אופיר ויפה שיר-רז | רפואה ומדע

מחקר תצפיתי שפורסם ב-JAMA Psychiatry טוען שמחלת הקורונה מגבירה את הסיכון ללקות בהפרעות פסיכיאטריות, וכי חיסוני הקורונה עשויים להפחית את ההשלכות הפסיכיאטריות מקורונה. אך האומנם מסקנה זו נתמכת בשיטת המחקר או בממצאיו? במאמר תגובה שהתקבל לפרסום אף הוא ב-JAMA Psychiatry אנו מצביעים על בעיות במתודולוגיה ובממצאים שמערערות על המסקנה הזו - מסקנה שאף עלולה להטעות את הרופאים והציבור בהתחשב במחקרים חדשים המצביעים דווקא על נזקים פסיכיאטריים בעקבות החיסון

הפרעת קשב היא לא מחלה וריטלין הוא לא תרופה

הספר "הפרעת קשב היא לא מחלה וריטלין היא לא תרופה" הוא עבודה מדעית-בלשית יוצאת דופן, שבוחנת ביסודיות ומרסקת לרסיסים אחת לאחת את כל הנחות היסוד שעל בסיסן נרקמה האגדה המודרנית שלפיה ADHD היא מחלה, והסמים הממריצים שניתנים לעשרות מיליוני ילדים בעולם, הדומים לקוקאין בהרכבם הכימי ובהשפעתם על התודעה – הם תרופות

'זריקות הפלא' להרזיה: לצד הפופולריות הגוברת, רשימת תופעות הלוואי מתארכת

הן מתוארות כ"תרופות הפלא" להרזיה, וקמפיין עטור כוכבים ומשפיענים הוביל לזינוק אקספוננציאלי בכמות המרשמים שלהן בשנים האחרונות. ואולם, לצד הפופולריות הגדלה של התרופות מקבוצת ה-GLP-1, מצטברים גם דיווחים על מגוון תופעות לוואי, חלקן חמורות, כולל שיתוק קיבה, דלקת בלבלב, סרטן בלוטת התריס, מחשבות אובדניות ועוד. כתבה זו סוקרת את התופעות והסיכונים המרכזיים שדווחו

דו"ח ועדת הקורונה של הקונגרס האמריקני: מקור הנגיף הוא במעבדה בווהאן

הדו"ח חושף שחיתויות במערכת הבריאות האמריקנית, תוקף את מדיניות הסגרים, המסכות, סגירת בתי הספר וכפיית החיסונים שנעשתה ללא ביסוס מדעי ותוך הטעיית הציבור והפצת שקרים, ואת התלות המופרזת ב-WHO ובסין, ומפנה אצבע מאשימה כלפי ממשל ביידן ופקידים בכירים ובראשם ד"ר אנתוני פאוצ'י, על חלקם בהפצת המגיפה ועל ניסיונותיהם לשבש את חקירת הוועדה

ד"ר אנטוני פאוצ'י קיבל כאזרח פרטי אבטחה בעלות של 15 מיליון דולר במימון משלם המסים האמריקני

| יפה שיר-רז | רפואה ומדע

ההסדר החשאי וחסר התקדים הזה נחתם מיד לאחר פרישתו של פאוצ'י מה-NIAID בין שירות המרשלים של ארה"ב לבין משרד הבריאות והשירותים האמריקני (HHS), ונחשף באמצעות בקשת חופש מידע על ידי אתר Open the Books והעיתונאי החוקר ג'ורדן שכטל

בואו להשפיע עוד היום

"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.

לתמיכה או הוראת קבע

אולי יעניין אותך גם...