בואו להשפיע עוד היום

"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.

לתמיכה או הוראת קבע

פרופ' רצף לוי בניתוח נתוני נתב"ג: הבוסטר לא יעיל כמו שמספרים לנו

| 9076 צפיות
| 9076 צפיות

בתגובה לפרסום המחקר, שמראה שלבוסטר אין למעשה כל הצדקה אפידמיולוגית, משרד הבריאות, שכבר נתפס "על חם" בשכתוב היסטוריית הנתונים בדשבורד, הסיר הפעם לחלוטין את הנתונים הרלוונטיים וחסם כל אפשרות למחקר עצמאי

| יריב המר | רפואה ומדע

בתחילת אוקטובר פרסמו פרופ' רצף לוי ופרופ' שושי אלטוביה, בשיתוף עם עוז קורן, מאמר שהצביע על כך שיעילות הבוסטר במניעת הדבקה קטנה בהרבה מזו שנמצאה במחקר שפורסם בספטמבר בכתב העת New England Journal of Medicie, בהובלת ד"ר שרון אלרעי-פרייס. כזכור, ממצאי המחקר, שאותם הציגה ד"ר אלרעי-פרייס בפני ה-FDA, הראו שהבוסטר מקטין פי 11.3 את הסיכון להידבקות בקורונה. ואולם המחקר של פרופ' לוי, פרופ' אלטוביה ועוז קורן הראה שהיעילות עומדת על 1.6 בלבד. כפי שפורסם בתחקיר "חדשות זמן אמת", בתוך 24 שעות מפרסום המסמך ובו הממצא הדרמטי הזה על ידי החוקרים, שוכתבה היסטוריית הנתונים הרלוונטיים בלוח הבקרה של משרד הבריאות, תוך שינוי גורף, חודשים אחורנית, של הנתונים היומיים בנוגע לשיעורי הבדיקות החיוביות של מחוסנים ולא מחוסנים. למעשה, התברר שמשרד הבריאות שינה את הנתונים באופן רטרואקטיבי שלוש פעמים. משרד הבריאות טרם נענה לבקשות לפרסום נתוני האמת של נכנסי נתב"ג, שהוגשו באותה תקופה.

לדברי החוקרים, המחקר בהובלת אלרעי-פרייס לוקה בבעיה מתודולוגית שגרמה להטיה חמורה – אנשים שלא קיבלו את הבוסטר נבדקים הרבה יותר לעומת אלו שקיבלו את הבוסטר. במטרה לנטרל את ההטיה ולבדוק באופן אובייקטיבי יותר את יעילות הבוסטר והתו הירוק במניעת הידבקות, הם בחרו לנתח נתונים אודות קבוצה שבה מאה אחוז מהאנשים נבדקים, הן המחוסנים והן הלא מחוסנים – נתוני הנכנסים לנתב"ג.

הנתונים נלקחו מלוח הבקרה (דשבורד) של משרד הבריאות, שמכיל פירוט אודות הנכנסים לנתב"ג על פי כמות הבדיקות וכמות המאומתים, ולפי פילוח של סטטוס ההתחסנות – עובדה שהופכת אותם למעשה לנתונים הטובים ביותר שקיימים. מלבד נתב"ג, משרד הבריאות אינו מספק נתונים לגבי בדיקות לפי סטטוס ההתחסנות, כך שלא ניתן לדעת מהו תמהיל הבדיקות והמאומתים הכללי לפי סטטוס ההתחסנות. ראוי לציין שמכיוון שכל הנכנסים לישראל עוברים בדיקת PCR לפני טיסתם לארץ, הסיכוי שלהם לצאת חיוביים בנתב"ג נמוך משמעותית מזה של כלל האוכלוסייה, ולכן אחוזי החיוביים אכן קטנים יותר.

כבר בחודש אוקטובר ניתן היה לראות דעיכה ביעילות של מדיניות התו הירוק. לאור זאת, החליטו פרופ' רצף לוי ועוז קורן להמשיך לנתח את הנתונים ולכתוב מאמר המשך. למטרה זו נספרו כמות הנבדקים וכמות המאומתים עבור המחוסנים והלא מחוסנים שנכנסו לנתב"ג במהלך תקופה של שלושה חודשים, החל מה-1 באוגוסט, מועד תחילת הבוסטר, ועד ל-30 באוקטובר. 

 

יעילות הבוסטר רחוקה מאוד מטענות משרד הבריאות

מהממצאים, שפורסמו בשרת הטרום פרסום SSRN עולה שבחודש אוגוסט – 0.65% מהבדיקות בקרב הלא מחוסנים היו חיוביות, לעומת 1.59% בקרב המחוסנים – דהיינו, יעילות שלילית של 146.46%-. במלים אחרות, המשמעות היא שאילו היינו בודקים את אותו מספר של מחוסנים ובלתי מחוסנים, אזי על כל מאומת בלתי מחוסן חיובי, היו 2.5 מאומתים מחוסנים.

בספטמבר ובאוקטובר המגמה התהפכה, כאשר בספטמבר, 2.03% מהבדיקות בקרב הלא מחוסנים היו חיוביות, לעומת 0.59% בקרב המחוסנים – כלומר, יעילות של 71%. באוקטובר, 0.44% מהבדיקות בקרב הלא מחוסנים היו חיוביות, לעומת 0.16% במחוסנים - יעילות של 62.43%.

ממצאי הניתוח מראים שבחישוב כולל, על פני כל שלושת החודשים – ההגנה שסיפק הבוסטר הייתה כ-35%. בקרב הבלתי מחוסנים – 0.98% מהבדיקות היו חיוביות, ואילו בקרב המחוסנים – 0.63%. במלים אחרות, על כל שלושה מאומתים בלתי מחוסנים היו שני מאומתים מחוסנים בערך.

הציפייה ליעילות של כ-91% העולה ממחקרם של ד"ר אלרעי-פרייס ועמיתיה ב-NEJM מתנפצת אפוא כאשר בוחנים את נתוני נתב"ג, שהצביעו כאמור על הפחתה יחסית של 35% בלבד. ניתן אף לראות שבחודש הראשון למתן הבוסטר, החודש שבו ההיענות לחיסון היתה הגבוהה ביותר, היעילות היתה שלילית ועל כל מאומת לא מחוסן היו פי 2.5 מאומתים מחוסנים - כלומר החשיפה לנגיף בחודש הראשון לאחר הבוסטר מסכנת את המתחסנים, זאת עפ"י נתוני נתב"ג. בספטמבר ואוקטובר כאמור המגמה התהפכה, כאשר יש דעיכה הדרגתית מחודש לחודש. בתחילת נובמבר התחלנו לראות דעיכה נוספת ביעילות הבוסטר לכיוון ה-50% (כלומר על כל מחוסן יש 2 לא מחוסנים שנדבקים).

נתוני נתבג

"הנתונים מדגישים את הבעייתיות הרבה בהערכות האופטימיות של משרד הבריאות לגבי יעילות החיסונים במניעת הדבקות, הערכות שכבר נכשלו בעבר לגבי שני החיסונים הראשונים", אומר פרופ' לוי. "חבל שמשרד הבריאות עדיין לא מכיר בעובדה שתפקיד החיסונים הוא להגן על אוכלוסיות סיכון מפני מחלה קשה, והם לא ימנעו הדבקות או התפשטות של הנגיף. בפרט, למדיניות התו הירוק אין הצדקה אפידמיולוגית, והיא אף עלולה להעמיד אנשים פגיעים בסיכון. מדיניות זו ראוי שתבוטל לאלתר, ויפה שעה אחת קודם!".

 

משרד הבריאות הסיר את הנתונים

תוצאות אלה רחוקות מאד מטענות משרד הבריאות המקוריות, שלפיהן יעילות הבוסטר במניעת הדבקה גבוהה מאוד, וכי הוא מקטין פי 11.3 את הסיכון להידבקות בקורונה. על הרקע הזה, קשה להיות מופתעים מההכרזה של מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש אתמול (15 בנובמבר), שבתוך חודש-חודשיים ישקלו לתת בוסטר נוסף, אפילו אם לא נראה התפרצות נוספת.

למעשה, ממצאים אלה מעמידים בסימן שאלה את כל מדיניות התו הירוק. נראה שבחודש הראשון התו הירוק מסוכן למחוסנים שנדבקים ומדביקים יותר, ואילו בחודשים שלאחר מכן הבוסטר בקושי מונע הדבקה, בוודאי שלא לאורך זמן. נזכיר כי בהקלטת וידיאו של שיחה בין שר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת הפנים איילת שקד שהושמעה על ידי חדשות ערוץ 12 בספטמבר – שיחה שהתקיימה כאשר השניים חשבו שהמיקרופונים סגורים, הודה השר הורוביץ שמטרת התו הירוק היא לעודד התחסנות בבוסטר, ולא משיקולים אפידמיולוגיים.

אלא שבאופן מפתיע, ימים ספורים לאחר פרסום המחקר של פרופ' רצף, פרופ' אלטוביה וקורן, החליט משרד הבריאות משום מה לערוך שינוי בלוח הבקרה ולשנות את האופן שבו מוצגים נתוני נתב"ג. הפעם, במקום לתקן את הנתונים רטרואקטיבית כפי שנעשה בפעם הקודמת - הנתונים הוסרו לחלוטין לחלוטין.

במקום הפילוח של הנכנסים לנתב"ג לפי סטטוס ההתחסנות, מוצג כעת פילוח של נכנסים אזרחי ישראל מול תיירים נכנסים. בתקופה שבה בקושי יש תיירות נכנסת לישראל, בחירת משרד הבריאות לספק חתך לא מעניין שכזה היא יותר ממפתיעה. מה שבטוח הוא שהצעד הזה גרם לכך שחוקרים עצמאיים לא יוכלו יותר לחשב מעתה את יעילות החיסונים כפי שמשתקפת מנתוני נתב"ג. גם האפשרות הזו נחסמה על ידי משרד הבריאות.

WhatsApp Image 2021 11 17 at 15.47.08
לפני השינוי: הדשבורד הציג את פילוח הישראלים השבים מחו"ל לפי פילוח מאומתים/לא מאומתים
 
 
WhatsApp Image 2021 11 17 at 16.14.33
אחרי השינוי: הדשבורד מציג אריח של נכנסים לישראל בפילוח של ישראלים מול זרים

בקשה לתגובה הועברה למטה ההסברה לקורונה הפועל מטעם משרד הבריאות, אך עד למועד פרסום הכתבה לא התקבלה תגובה.


בואו להשפיע עוד היום

"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.

לתמיכה או הוראת קבע

תגובות לכתבה זו יועברו לאישור לפני פרסום. אנא השתמשו בשפה מכבדת ואם מצאתם טעות, אנא צרפו נימוק ענייני וקישור למקור הטענה.

5000 תוים נשארו


גיא
הבעיה האמיתית
הבעיה האמיתית היא - מי יעמיד את משרד הבריאות במקומו?
9
צבי
שקרים בכל מקום
הם עובדים קשה שם במשרד החוסר בריאות לעצב את הנתונים לושפץ לתחמן ולשקר- ממש משרה מלאה עם שעות נוספות
13
טב
בדיקות
יתרה מזאת - משרד הבריאות כותב כי נתוני מאומתים מחול הם למי שנמצא מאומת תוך 10 ימים מכניסות לארץ.
אלא שרק לא מחוסנים נבדקים בתוך עשרה ימים ואילו מחוסנים "בתוקף" נבדקים רק בנתב"ג. עוד עיוות של הנתונים.

12
יבגני
התאמת הנתונים וניסיון לנרמל הכל לכדי חוסר משמעות
התאמת הנתונים וניסיון לנרמל הכל לכדי חוסר משמעות, זאת העבודה של אנשי משרד הבריאות כדי לבלבל ולטשטש כל בדל של אמת בהבנת התרוה של החיסונים.
וגם בהבנת הנגיף והמחלה.
חבל שמשרד הבריאות נוקט בצעדים של נירמולים והתעיה.

12
אלון
עכשיו הם טוענים שהוא רק מונע תחלואה קשה
אז למה הם רצים לחסן ילדים?
9

משרד הבריאות ממשיך לעבור על החוק ולהסתיר את תרומות חברות התרופות

משרד הבריאות, שזכה בפרס השקיפות, מפר באופן סדרתי את חובת פרסום דו"ח התרומות של חברות התרופות למערכת הבריאות. המשרד נמנע כבר שנה תמימה מלפרסם את נתוני 2022, ורק לפני חודש, באיחור של כמעט שנתיים, בעקבות התראה לפני תביעה משפטית, פרסם את נתוני 2021, שהראו שפייזר הכפילה את תרומותיה לעומת 2020

שערוריית פאולו מקיאריני: הקלות הבלתי נסבלת של נוכלויות רפואיות – חלק ב'

כתבי העת הרפואיים, אלה שאמורים לשמש כשומרי הסף של האתיקה והרגולציה במחקרים הקליניים ולמנוע ניסויים מסוכנים בבני אדם, ובראשם ה-Lancet, אחד מכתבי העת היוקרתיים והמובילים ברפואה – נפלו אף הם שדודים לרגלי מקיאריני. חמור מכך, הם קידמו אותו ועזרו לו לצבור מוניטין, אשר איפשר לו להמשיך ולבצע את ניסוי הפרנקנשטיין שלו במטופלים תמימים נוספים

שערוריית פאולו מקיאריני: הקלות הבלתי נסבלת של נוכלויות רפואיות - חלק א'

הסיפור של ד"ר פאולו מקיאריני, המנתח הכריזמטי שעולם הרפואה הכתיר כחלוץ תחום תאי הגזע אך התברר כנוכל רצחני שהרג בייסורים את מרבית מנותחיו בשיטה ה"מהפכנית" שפיתח להשתלת איברים סינתטיים, הוא הרבה יותר מעוד תסריט נטפליקס על שרלטן בעל קסם אישי. זהו סיפור שמדגים את הקלות הבלתי נסבלת של מעשי נוכלות מסוכנים ברפואה, ואת הכשל המערכתי של כל המוסדות והמערכות החשובים בעולם הרפואה שהיו אמורים לעצור אותם

צפון קוריאה תהפוך מחר לחברה במועצת המנהלים של ארגון הבריאות העולמי

בין הנושאים שבהם צפוי הדיון הקרוב צפוי לעשות – "השפעת האלימות בעזה". זאת, בזמן שצפון קוריאה מספקת נשק ואימונים לחמאס, לחיזבאללה ולחות'ים

מחברי ה"תנ"ך" של הפסיכיאטריה (DSM-5-TR) קיבלו 14.2 מיליון דולר מהתעשייה, אך ניגודי העניינים הכלכליים לא דווחו לציבור

כ-60% מהרופאים בארה"ב ששימשו כחברי פאנל וכוח משימה עבור הגירסה המתוקנת של המהדורה החמישית של המדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות (DSM-5-TR) קיבלו 14.2 מיליון דולר מהתעשייה, אך לא דיווחו על ניגודי העניינים במדריך או בפרסומים הנלווים אליו, כך מצא מחקר חדש

 

להרעיל את הבאר המדעית: יותר מ-10,000 מאמרי מחקר סולקו מכתבי עת מדעיים ב-2023

בדיוק בשבוע שבו הואשמה נשיאת הרווארד בפלגיאריזם בעבודת הדוקטורט שלה, חושף כתב העת Nature זינוק חד במספר המאמרים שסולקו לאחר פרסומם, מרביתם בשל הונאות, זיופים ופלגיאריזם. על הקלות הבלתי נסבלת לבצע הונאות במחקרים – ולפרסם אותם בכתבי עת מדעיים

בואו להשפיע עוד היום

"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.

לתמיכה או הוראת קבע

אולי יעניין אותך גם...