"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.
הממשלה ומשרד הבריאות נתלו בווריאנט התורן כדי להחזיר את ההגבלות ואיכוני השב"כ, אך אין בדל ראיה לכך שהאומיקרון מסוכן או קטלני יותר. בדרום אפריקה הופתעו מהפניקה וזועמים על ההחלטה לעצור טיסות מהמדינה, ובדיקת נתוני התמותה שם דווקא מצביעים על דעיכה של הגל שהחל במאי
בריטואל שכבר חוזר על עצמו בפעם המי יודע כמה בשנתיים האחרונות, שוב, וריאנט חדש מתגלה, ומשרד הבריאות והממשלה מנסים להשליט פניקה ותחושת חירום, ובחסותם, מהדקים היום שוב את המגבלות ומחזירים את איכוני השב"כ. "יש הכפלה של התמותה בדרום-אפריקה", הכריזה היום ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי הבריאות. לכאורה, זה נשמע דרמטי. אבל מה באמת קורה בדרום אפריקה? והאם האומיקרון הוא באמת וריאנט קטלני ומסוכן כפי שמנסים לצייר אותו אצלנו?
ד"ר אנג'ליק קוטזי, יו"ר ההסתדרות הרפואית של דרום אפריקה, הייתה מי שהתריעה בפני ארגון הבריאות העולמי (WHO) אודות הווריאנט החדש. אך התגובה ההיסטרית לווריאנט הפתיעה אותה מאוד. היא תיארה את מגבלות הנסיעה שהוטלו על דרום היבשת כ"נמהרות", ואת התגובה מצד מדינות העולם כ"סערה בכוס תה". לדבריה, "עד כה, מה שראינו הוא מקרים קלים מאוד".
ד"ר קוטזי, רופאת משפחה מזה 33 שנה, המנהלת קלינקה פרטית עמוסה בבירה פרטוריה, סיפרה בראיונות למדיה שהיא חשדה באפשרות של וריאנט חדש כאשר כמה מטופלים בקליניקה שלה הופיעו מוקדם יותר החודש עם תסמיני קורונה לא שגרתיים, אך הבהירה שמדובר בתסמינים קלים מאוד – ולמעשה קלים יותר מאלו של וריאנטים קודמים, גם במטופלים שלא היו מחוסנים, כשאיש מהמטופלים לא סבל אפילו מאבדן טעם או ריח.
"התסמינים שלהם היו שונים אך כל כך קלים מאלו שטיפלתי בהם קודם לכן", היא סיפרה בראיון בטלגרף. ובראיון נוסף ל-FOX News היא אמרה: ״הוריאנט החדש גורם למחלה קלה עם תסמינים של כאבי שרירים ועייפות במשך יום או יומיים שלא מרגישים טוב. עד כה, גילינו שאלו שנדבקו אינם סובלים מאבדן טעם או ריח. עלול להיות להם שיעול קל, אך לא שום דבר בולט".
במלים אחרות, ממה שידוע עד כה, לא רק שהווריאנט החדש אינו יותר מסוכן או קטלני מווריאנטים קודמים, אלא שאם כבר אז להיפך – נראה כי הוא אפילו גורם לתסמינים קלים יותר. ד"ר קוטזי אף הבהירה שאין כל עומס על בתי החולים בדרום אפריקה, ושמי שנדבק מטופל בבית.
מומחים רבים נוספים סבורים שהפניקה מוגזמת ולא מוצדקת, וכי גם אם מדובר בווריאנט מידבק יותר, אין כל ראיה או אפילו אינדיקציה לכך שהוא מסוכן או קטלני יותר מזנים קודמים, או שהוא יכול להדביק מחלימים בקלות רבה יותר. אתמול אמר סר ג'ון בל מאוניברסיטת אוקספורד, אחד היועצים הבכירים ביותר בממשלת בריטניה לענייני חיסונים, שהווריאנט החדש עלולה לגרום לא יותר מ"נזלת וכאבי ראש" אצל המחוסנים, ושגם אם הוא עלול לחמוק מהנוגדנים, עדיין הסיכוי שלו לחמוק ממערכת החיסון נמוך. "עדיין יכול להיות לך נגיף מאוד מידבק שמסתובב וגורם להרבה צרות, גורם להרבה, אתם יודעים, נזלת וכאבי ראש, אבל לא מכניס אנשים לבית חולים. בכנות, אתם יכולים לחיות עם זה, אני חושב". דברים דומים אמר גם ראש מערך הרפואה באנגליה פרופ' כריס וויטי. לדבריו, הוא מודאג יותר מווריאנט הדלתא מאשר מהמוטציה החדשה. הוא אף הזהיר שכל ניסיון להטיל מגבלות שרירותיות יותר מאלו שכבר מוטלות יגרום לאובדן האמון והתמיכה של הציבור.
הטענה של ד"ר אלרעי-פרייס, שלפיה התמותה הוכפלה מאז אמצע אוקטובר, היא חצי אמת, וחוטאת קשות למציאות. על פי נתוני Our world in data, אכן, באמצע אוקטובר היו בדרום אפריקה 13-14 נפטרים ביום, ונכון להיום ישנם כ-36 נפטרים. עד כאן נכון. אבל הבחירה להציג באופן כזה את הנתונים מעוותת את תמונת המציאות, שכן, נכון להיום דרום אפריקה דווקא נמצאת במגמת ירידה במספר הנפטרים, ואפילו בשלבי הדעיכה הסופיים של גל הקורונה האחרון – גל שהחל במאי 2021 ואיננו קשור כלל לווריאנט החדש, שעל פי הידוע הופיע רק לאחרונה.
כפי שניתן להיווכח בגרף המצורף למטה, דרום אפריקה סבלה משלושה גלים במהלך המגפה. הגל האחרון החל כאמור במאי 2021 והגיע לשיאו בסוף יולי, עת היו כ-420 נפטרים ביום. מאז, הוא נמצא בירידה תלולה, ובשבועות האחרונים בשלבי הדעיכה הסופיים של הירידה, עם תנודתיות שנעה בין 13 ל-60 נפטרים ביום. בימים אלו ישנם כ-35 נפטרים ביום – כלומר, פחות מ-10% לעומת שיא הגל. לכן, הטענה שהתמותה "הוכפלה" ממקדת את הפריזמה בנקודת זמן מסוימת, באופן שמתעלם מהתמונה הכללית, שדווקא מצביעה על מגמה של ירידה במספר המתים, אשר על אף התנודתיות המסוימת, למעשה נמשכת. אגב, הגל מתרחש במקביל למבצע החיסונים האיטי במדינה.
דרום אפריקה נמצאת בשלבי הדעיכה הסופיים של גל הקורונה האחרון |
בינתיים, בדרום אפריקה עצמה, נראה כי הן הממשלה והן הציבור לא מבינים על מה הפניקה. ביום ששי גדשו את מרכזי הקניות מאות בני אדם שהתעניינו יותר בבלאק פריידיי ובקניות לכריסמס מאשר בווריאנט החדש. למעט חובת עטיית מסכה במקומות סגורים לא הוטלו שם הגבלות על האזרחים.
כלי התקשורת בדרום אפריקה עסוקים במלכת היופי החדשה, ג'ו ג'ודניק ווילסון, שהוכתרה ביום שישי בזמן שבישראל כינסו בכירי משרד הבריאות והממשלה מסיבת עיתונאים חירומית, במשחקי הכדורגל המתנהלים כרגיל בליגה הדרום-אפריקאית, ובפרשה שמסעירה את המדינה – הזמרת קלי חומאלו הנאשמת ברצח אהובה, סנזו מיווה.
בטורי הצד בעיתונים ובאתרי החדשות מתפרסמים מאמרים של מומחים, אשר מביעים תמיהה וכעס על היחס לדרום אפריקה על ידי העולם, ועל ההגבלות והעצירה של טיסות מהיבשת. שר הבריאות הדרום אפריקאי, ג'ו פאהלה, הגדיר את ההגבלות הללו כ"בלתי מוצדקות" ו"דרקוניות". במסיבת עיתונאים שקיים אתמול, פאהלה אמר שנראה כי ארצו נענשת על כך שהפגינה שקיפות לגבי ממצאיה והתריעה בפני העולם אודות וריאנט האומיקרון.
משרד החוץ הדרום אפריקאי אף מסר אתמול (שבת) הצהרה בכתב, שבה נמתחה ביקורת חריפה על איסורי הטיסות לדרום היבשת שהטילו מדינות רבות. "כשלמדינה יש מדע מעולה, צריך להריע לה ולא להעניש אותה", נכתב בהצהרה, שבה צוין גם כי תגובת המדינות הייתה שונה לחלוטין כאשר התגלו וריאנטים חדשים במקומות אחרים בעולם. "איסורי הטיסה האלו מבוססים על פוליטיקה ולא על מדע. זה לא בסדר...".
על פי נתוני Our world in data, טרם נמצאו כמעט מקרים של וריאנט ה-MU, או בשמו החדש אומיקרון. ככל הנראה, הסיבה לכך שהווריאנט אותר בדרום אפריקה נובעת מהעובדה שהמערך האפריקאי לניטור אחר ריצופים גנומיים של וריאנטים חדשים ממוקם בדרום אפריקה.
בשורה התחתונה אין כל בדל ראיה לכך שהאומיקרון מסוכן או קטלני יותר מזנים קודמים של הקורונה. מדוע אם כן בוחרים במשרד הבריאות להפוך אותו ל"וריאנט יום הדין"?
"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.
תגובות לכתבה זו יועברו לאישור לפני פרסום. אנא השתמשו בשפה מכבדת ואם מצאתם טעות, אנא צרפו נימוק ענייני וקישור למקור הטענה.
ההסדר החשאי וחסר התקדים הזה נחתם מיד לאחר פרישתו של פאוצ'י מה-NIAID בין שירות המרשלים של ארה"ב לבין משרד הבריאות והשירותים האמריקני (HHS), ונחשף באמצעות בקשת חופש מידע על ידי אתר Open the Books והעיתונאי החוקר ג'ורדן שכטל
הודעת סיוואק מגיעה בעקבות הודעה על קריסה כלכלית של החברה האם הבינ"ל VBI ושל כל חברות הקבוצה לבית המשפט המסחרי הגבוה בקנדה. החברה מבקשת הגנה מפני הליכי נושים ועיכוב הליכים בתביעות נגד סיוואק. מה יקרה אם בית המשפט יחליט על פירוק החברה ומהי המשמעות להורים מבחינת היכולת להגיש תביעות?
משרד הבריאות טען בבית המשפט, בתגובה לעתירת חופש מידע שהגיש דוד שולדמן, שדיוני ועדת הפוליו לא הוקלטו, ולכן אינו יכול למסור את ההקלטות. ואולם, בתגובה למגזין זמן אמת הודה אתמול המשרד כי הדיונים כן הוקלטו. במקביל, דו"ח חדש של היחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים חושף כי משה"ב מוביל בהפרות החוק ובמספר התלונות המוצדקות והעתירות שהוגשו נגדו. על פי מקור ביחידה, פניות משרד המשפטים למשה"ב זוכות להתעלמות
משרד הבריאות הורה לחסן את כל הלוחמים ברצועת עזה בטענה שאיתר "נגיף פוליו תרכיבי מזן 2" בביוב בעזה. אלא שמשרד הבריאות הפלשתיני טוען שהוא זה שזיהה את הנגיף ודורש הפסקת אש מידית. בצירוף מקרים תמוה, ארגון הבריאות העולמי, שמצטרף לדרישה, דוחף חיסון ניסיוני לאותו זן בדיוק. החיסון, במימון קרן גייטס, מיוצר באינדונזיה ולא אושר באף מדינה מערבית. למרות זאת, משה"ב ניסה במשך חודשים לקדם את אישורו. המהלך נבלם רק לאחר שאגף הרוקחות הטיל וטו
מאחורי מסעות הפחדה, במיוחד כשהם כרוכים בהסתרת מידע מצד הרשויות, ישנם תמיד אינטרסים. הספרות המחקרית חושפת שהמקרה של קדחת הנילוס המערבי והעיסוק הפתאומי הקדחתני בו איננו שונה, וישנם אינטרסים כלכליים פוטנציאליים משמעותיים של חברות מסחריות ובעלי הון פרטיים
כך עולה מסיכומי ישיבות הוועדה המייעצת בנושא הפוליו, בשנים 2022-2023, שנחשפו כעת בעקבות עתירה נוספת של הכלכלן ומנתח המערכות דוד שולדמן על פי חוק חופש המידע
"מגזין זמן אמת" הוא אתר תקשורת שהוקם כדי לספק את מה שחסר כל כך במדיה – עיתונות אחרת, מעמיקה, המייצרת תוכן איכותי, שכולל תחקירים, סקירות ומאמרי עומק, ופועלת מתוך תחושת שליחות וללא אינטרסים מסחריים או פוליטיים, בתמיכת הציבור הרחב.